Leve kronprinsessparet!

Idag firar kronprinsessparet ettårig bröllopsdag. Vi som hade förmånen att få vara på plats i Stockholm den 19 juni förra året, kommer nog aldrig att glömma glädjen och förväntan som låg i luften. Det var i sanning en stor dag. Ett särskilt varmt minne var stunden då vi stod hopklämda på Slottsbacken och bevittnade vigselakten på storbildsskärmar. Då tusentals människor, utan att vara säkra på texten men med innerligt god vilja, stämde in i ”En vänlig grönska” var nog inte ett öga torrt.

I samband med bröllopet uppstod också en stark känsla av stolthet och samhörighet en känsla som inte lät sig hindras av några etniska och kulturella gränser, och som därför låg fjärran från den trångsynta nationalism som rojalismen ofta orättvist associeras med. När jag kom tillbaka till min arbetsplats på måndagen en arbetsplats där människor möts från jordens alla hörn  var samtalsämnet givet. Folk från Ryssland, Irak, Polen, Iran, Panama och Marocko hade tillbringat helgen klistrade vid teven. Vad fin hon var! Vilket vackert tal han höll! Vilken underbar klänning! (Okej, ska vi vara exakta så var det väl främst kvinnorna som stod för det största intresset, men i alla fall… :-))

Naturligtvis var inte alla lika begeistrade. Jag minns cyniska kommentarer, även från kristet håll, om att hela tillställningen var en modern variant av Panem et Circenses . Det är tråkigt att vi inte är överens, men min tanke går såhär vad kristenheten anbelangar: Vad vi än tycker om monarkin som system, och om de personer som för tillfället är dess representanter  borde vi inte kunna komma överens om att be för kungahuset?  Det är ett faktum att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har, och kommer att ha, stort inflytande i Sverige, främst över den yngre generation de själva tillhör.

Vi kan be att den kristna tron ska bevaras och befästas i kungahuset. Vi kan be om beskydd från destruktiva krafter. Vi kan be om ett fortsatt lyckligt äktenskap, som kan vara en inspiration och förebild för andra unga människor. Eller hur?

Gud välsigne kronprinsessparet!

 

Det här inlägget postades i Högtidshälsningar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Leve kronprinsessparet!

 1. Thomas skriver:

  ”… Vad vi än tycker om monarkin som system, och om de personer som för tillfället är dess representanter – borde vi inte kunna komma överens om att be för kungahuset?”

  Självfallet ska vi det!

  ”Det är ett faktum att kronprinsessan Victoria och prins Daniel har, och kommer att ha, stort inflytande i Sverige, främst över den yngre generation de själva tillhör.”

  Jag önskar dem all lycka med sina iiv, och i sina roller som föredömen!

  ”Vi kan be att den kristna tron ska bevaras och befästas i kungahuset. Vi kan be om beskydd från destruktiva krafter. Vi kan be om ett fortsatt lyckligt äktenskap, som kan vara en inspiration och förebild för andra unga människor. Eller hur?”

  Absolut!

  ”Gud välsigne kronprinsessparet!”

  Ja, Gud välsigne dem!

Kommentarsfältet är stängt.