Till de oföddas försvar

TOF_20s

Den absolut bästa bok jag läst om abortfrågan heter ProLife Answers to ProChoice Arguments. Den är skriven av pastor Randy Alcorn och gavs ut första gången redan 1992. De två senaste åren har jag haft förmånen att få översätta denna underbara bok till svenska. Boken har fått den svenska titeln Till de oföddas försvar. Den ges ut på Timoteus förlag och kommer att finnas i lager 20 november.

http://www.timoteus-forlag.com/z_new/index.php?main_page=product_info&cPath=11&products_id=80

 

Till de oföddas försvar

I evangelierna berättas om ett tillfälle då lärjungarna hade tvistat om vem av dem som var störst. Jesus tar då ett barn och ställer det framför dem. Den som är liten och svag och förbisedd sätts plötsligt i centrum. Detta är något av vad pastor Randy Alcorn gör i denna bok: Han tar det ofödda barnet och ställer det framför oss.

I västerlandet i stort och inte minst i vårt eget land Sverige förs en abortdebatt där kvinnorna ständigt ställs mot sina egna barn. ”Fri abort för kvinnornas skull” är det allt annat överröstande budskapet, medan den ofödda individens existens och värde regelmässigt bortdefinieras, glöms och förnekas. I ett samhälle som till sin egen olycka alltmer fjärmat sig från den kristna etiken kan sådant inte förvåna. Mer alarmerande är det faktum att kristenheten till stor del anammat detta världsliga perspektiv. Även om vi inte är beredda att försvara fri abort, menar vi att vi måste tassa runt och tala tyst om dessa frågor, tala tyst och inte kalla saker vid deras rätta namn – för kvinnornas skull. Men om nu denna oförmåga till kärleksfullt klarspråk inget annat är än ett gigantiskt svek mot barnen – och mot kvinnorna? Om den fruktansvärda sanningen om abort är att den utan undantag dödar en individ och skadar – alltid andligt, ofta psykiskt och ibland fysiskt – en annan? Var står vi då?

Rädda dem som släpas till döden, och bistå dem som stapplar till avrättningsplatsen. Om du säger: ”Se, vi visste det inte”, så betänk om ej han som prövar hjärtan märker det, och om ej han som har akt på din själ vet det. Och han ska vedergälla var och en efter hans gärningar. (Ords 24:11-12).

Ett sådant starkt bibelord tillämpat på abortfrågan får oss att instinktivt rygga tillbaka. Så kan man väl inte säga? Det är ju onyanserat. Extremt. Till och med kärlekslöst. Alcorn tvekar inte att använda ord från Skriften på detta sätt. Genom boken går som en röd tråd Alcorns djupa övertygelse om att den ofödde individen alltifrån befruktningsögonblicket är vår medmänniska och bör behandlas som sådan. Alcorn lyfter fram de små som alltför länge lidit i tysthet och mörker.

Den man som använder så starka ord är dock varken onyanserad eller kärlekslös. Han låter orden i predikstolen motsvaras av praktisk handling i vardagen, bönen åtföljas av arbete. Alcorn och hans familj har i många år arbetat för att praktiskt hjälpa både mödrar och barn, och inte minst tagit hand om en kvinna i krisgraviditet i sitt eget hem. Inställningen till meningsmotståndarna präglas också av respekt. Alcorn har i förarbetet till denna bok gått igenom ett omfattande material, vridit och vänt på de relevanta argumenten och ansträngt sig för att sätta sig in i hur den andra sidan i abortdebatten resonerar. Alcorns insatser kan tjäna som föredöme för det vi i Sverige så förtvivlat väl behöver: nämligen ett målmedvetet, uthålligt prolife-arbete med både hjärta och hjärna.

Låt Alcorns bok tala till ditt hjärta. Läs och bli upplyst, provocerad och inspirerad. Reflektera och kritisera. Om du inte är med svaren – sök bättre och tydligare svar. Men ge dig inte förrän du har fått svar på just dina frågor.

Min bön är att denna bok i svensk översättning ska bli till välsignelse och hjälp för Herrens minsta i Sverige.

Så tog han (Jesus) ett barn och ställde det framför dem, lade armen om det och sade: ”Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn, han tar emot mig.” Matt 9:36-37

Det här inlägget postades i De ofödda och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Till de oföddas försvar

  1. Ewa Edén-Modén skriver:

    Till de oföddas försvar – en av det tjugoförsta århundradets viktigaste böcker. Barnen är vårt nu och vår framtid – dem som vi i dag utan större eftertanke offrar på vår bekvämlighets altare. Må Gud förlåta oss innan det är försent och hjälpa oss att vända om, tänka nytt och handla lika kärleksfullt som Han.

Kommentarsfältet är stängt.